מניות המהפכה (המשפטית) – במה להשקיע כשהשקל נחלש

בחודשים האחרונים הנושא הבוער בחברה הישראלית ובאופן נגזר בשוק ההון הישראלי הוא ‘רפורמת לוין’ ששולטת בכותרות מדיי יום. יחד עם הפגנות הענק, הוצאת כספים לחו”ל מצד חברות ופרטיים ושלל התבטאויות קשות. החששות מהרפורמה הובילו לביצועי חסר משמעותיים של השוק הישראלי לעומת מקביליו מעבר לים, יחד עם היחלשות של השקל מול היורו והדולר בשבועות האחרונים.

היחלשות השקל יחד עם ירידת המניות הביאה למצבים מעניינים בהם גם חברות המרוויחות באופן ישיר מהיחלשות השקל יורדות יחד עם מניות שנפגעות מכך. ומי החברות הבולטות שנהנות בענק מהיחלשות השקל? חברות יצואניות.

מדוע יצואניות נהנות מהיחלשות השקל? יצואנית אשר רגילה ליצור מוצר ב-100$ ולמכור אותו ב-105$ מוצאות כי עם עליית הדולר העלות הדולרית שלהן פוחתת (לצורך הדוגמה – צריך פחות דולרים כדי לשלם שכירות או לשלם שכר לעובדים) מה שמגיע באופן כמעט ישיר לשורה התחתונה. במצב כזה היחלשות השקל אפילו ב-5% או ב-10% יכולה להעלות את הרווח בעשרות ואף מאות אחוזים וככל שהמרווח בו החברה עובדת קטן יותר כך ההשפעה גדולה יותר.

עבור מי חושש מהיחלשות השקל ומחפש הזדמנויות השקעה שירוויחו מכך -הפוסט הזה בשבילכם.

היחלשות השקל במספרים

מכיוון שהדוח התקופתי האחרון שראינו נכון להיום בכמעט כל החברות בבורסה הישראלית הוא דוח רבעון 3 של 2022, נשווה את שערי המטח כיום לשערי המטח דאז.

ברבעון השלישי 22′ הדולר עמד בממוצע על 3.4 והאירו על 3.43. כלומר נכון לכתיבת שורות אלה הדולר גבוה יותר ב-7% והאירו גבוה יותר ב-13% מהממוצע של רבעון 3 (השתמשתי בממוצע כי הממוצע מייצג יותר את תוצאות הרבעון כולו).

אם אנו משווים לרבעון האחרון שדווח העליה העיקרית היא ביורו ובפאונד אך במבט שנה אחורה דווקא הדולר הוא שהתחזק ב-12.4%.

בשורה התחתונה בהחלט רואים שהשקל נחלש משמעותית אבל לא הייתי אומר שבינתיים מדובר בדרמה. בכל זאת בהחלט ייתכן שהמגמה תמשיך ואולי אף תתגבר ולכן שווה לשקול להתכונן עם כמה יצואניות איכותיות בתיק.

יצואניות ששווה לבחון

יוניטרוניקס -החברה האהובה עליי לתרחיש של היחלשות השקל והיחידה שאני מחזיק היא יוניטרוניקס. ניתן לראות שליוניטרוניקס יש מעט מאוד מכירות בישראל.

מלבד השפעת המט”ח (בעיקר יורו שכאמור זינק מהרבעון השלישי) יוניטרוניקס יוצאת ממש בימים אלה ממשבר השבבים מה שלהערכתי יקפיץ דרמטית את המכירות והרווח שלה. למרות התזמון המצוין יוניטרוניקס ירדה בכ-26% בשלושת החודשים האחרונים ונסחרת במכפיל חד ספרתי עד הרווח בשנה האחרונה (מתואם הפרשה לא כלכלית) והרבה יותר נמוך מכך על הרווח שתציג בשנה הקרובה.

טלסיס – כ-80% מההכנסות מחוץ לישראל, צומחת בקצב מסחרר (תודות להקלה בבעיית הרכיבים שטרם הגיעה לאחרות). מעט יקרה לטעמי אך בהחלט צומחת ואיכותית מאוד.

סי-לאב/קומפיולאב -עוסקת בפיתוח, יצור ושיווק של מחשבים זעירים. כ-92% מההכנסות מחוץ לישראל. צפויה להנות מהקלה במשבר הרכיבים. חיסרון מסוים הוא שמדווחת כרגע רק חצי שנתית. לדעתי נסחרת דיי בזול על הרווח שתציג השנה אך מכיוון שהדוח האחרון היה רק באמצע 2022 הייתי שמח לקבל מידע נוסף.

קווליטאו – עוסקת בפיתוח, יצור ושיווק ציוד בדיקה לתעשיית המוליכים למחצה. מוכרת בארה”ב והמזרח הרחוק. נראית זולה אך יש לציין חשש מסנקציות על תעשיית השבבים בסין ואת העובדה שהיסטורית זו הייתה חברה סיקלית.

פייטון – עוסקת בפיתוח ומכירת שנאים פלאנריים, כמעט כל המכירות בחו”ל. סביב מכפיל 10.

אנדימד – עוסקת במכשור רפואי-אסתטי. כמעט כל המכירות מחוץ לארץ. כמעט כל שווי השוק במזומן בקופה (10.7 מ’ דולר) אך הייתה הרעה מסוימת בתוצאות ומעבר להפסד ברבעון 3.

סופווייב–  עוסקת בפיתוח,שיווק וייצור טכנולוגיה לא-פולשנית לטיפולי הצערת ומיצוק העור. צפויה להנות מהיחלשות השקל אך עדיין הפסדית מאוד.

אלה חברות שאני יחסית מכיר היטב וקופצות לי מבין חברות היתר בהן אני ממוקד. ישנן יצואניות גם מבין החברות הגדולות כמובן (אלביט, מיטרוניקס, נאייקס, טבע, אפולו, אודיוקודס, אלקטרה נדל”ן, איי.סי.אל, תורפז ונובה) אך אלה מניות גדולות ולעתים קרובות דואליות שמושפעות מהנאסדק החיובי יותר מאשר השוק המקומי השלילי ולכן פחות סביר שנמצא הזדמנויות מעניינות.

לכן אני מתמקד דווקא בחברות הקטנות שנזרקו עם כל השאר – אני בטוח שמביניהן יהיו כמה כוכבות רציניות דווקא במצב הנוכחי.

ג.נ. – מחזיק ביוניטרוניקס
אין באמור המלצה

Print Friendly, PDF & Email
Scroll to Top