השקעות כמשחק פוקר

לדעתי פוקר הוא המקבילה הטובה ביותר לאופן בו אני נוטה לחשוב על השקעות. בטקסס הולדם כל שחקן מחזיק 2 קלפים ובאופן הדרגתי נפתחים 5 קלפים משותפים באמצע השולחן שכולם יכולים לצפות בהם ולהשתמש בהם. מי שמרכיב עם הקלפים ביד יחד עם הקלפים המשותפים הרכב של 5 קלפים בעלי דירוג טוב יותר מנצח

מי במשחק הפוקר מייצג את משקיעי שוק ההון? קל לנו כמשקיעים לחשוב שאנחנו השחקנים על השולחן שמהמרים על כספם ואכן יש נקודות דמיון רבות אך לדעתי נכון יותר יהיה לומר שהשחקנים הם החברות עצמן יחד עם המנכ”לים ובעלי השליטה, כאשר המשקיעים אינם משתתפים במשחק אלא צופים מהצד ומהמרים מי מהם מחזיק יד טובה.

איזה מידע יש לנו כמשקיעים שצופים מהצד? אנו רואים את הקלפים המשותפים באמצע השולחן שנהפכים משבוע לשבוע ונהיים ספציפיים יותר ויותר (נתונים צמיחת משק, אבטלה, צמיחה ענפית, דוחות של חברות אחרות בענף ונתונים היסטוריים של כל חברה). אמנם חסר לנו מידע קריטי – מה הקלפים בהם מחזיקים השחקנים (כלומר – מה יציגו הדוחות הקרובים) אך כמו בפוקר יש לנו מידע מסוג אחר שיכול לעזור לנו. אנחנו יכולים לבחון את ההתנהגות של השחקנים (מנכ”לים/בעלי שליטה) כדי לנסות ללמוד באילו קלפים הם מחזיקים.

אם אנחנו רואים שחקן מסוים (מנכ”ל) שם עוד כסף על השולחן (קונה מניות) ייתכן מאוד שהקלפים שהוא מחזיק (הדוח הקרוב) יפתיע את השוק. מהצד השני נאמר ששחקן בדרך כלל מגדיל את ההחזקה שלו ב-FLOP (לאחר הדוח הקודם) אך דווקא הפעם לא עשה זאת – זה סימן לכך שאולי הקלף השני שלו גרוע. זו אינדיקציה טובה מאוד אך יש גם אינדיקציות עדינות יותר, במיוחד כשמתחילים להכיר את הניואנסים של השחקנים וההתנהגות שלהם.

נאמר חברה שבדרך כלל מפרסמת מוקדם בוחרת הפעם לפרסם מאוחר, או חברה שבדרך כלל קובעת שיחת ועידה לאחר הדוח אך הפעם מוותרת על כך. אלו רמזים שדומים למעין ‘סימן מסגיר’ שספציפי לשחקן- בחברה אחת מהלך כזה יכול להיות סימן חיובי (המנכ”ל נוטה לחשוב שדוחות טובים מדברים בעד עצמם), באחרת שלילי (הדוח גרוע, עדיף לשמור את השיחה לדוח טוב יותר) ובנוספות- סימן ללא משמעות ברורה (המנכ”ל בחופשה אחרי הדוח).

הבשורות הטובות הן שמנכ”לים לא נוטים להיות שחקני פוקר מקצועיים. הם לא ממש מודעים לסימנים המסגירים שלהם שלהם ולא מאוד מנסים להסתיר אותם. באליפות העולם בפוקר ייתכן ששחקן יגרום לשחקן אחר לחשוב שיש לו ”סימן מסגיר’ (tell)כדי להפיל אותו בפח אך בפוקר עם חברים שלכם לא סביר שתגיעו לכזו רמת תחכום – הייתי משווה את רמת המנכ”לים לקבוצה השניה ולא לראשונה. למשל כשמנכ”ל מעביר וובינר אחרי הדוח הקודם וכבר יודע דיי טוב מה יהיו תוצאות הדוח הבא לא יכול שלא להיות מעט יותר אופטימי. הוא מרגיש ביטחון, פחות צורך לתת תירוצים. לפעמים אפילו יברח לו משפט כמו “מאמינים שיהיה בסדר” או אפילו “אני אופטימי” עם חצי חיוך. אתם יכולים לדמיין שחקן פוקר מקצועי אומר שהוא ‘אופטימי לגבי היד שלו’ כל פעם כשיש לו יד טובה? כנראה שלא – ודווקא לכן כדאי מאוד לשים לב לסימנים האלה בשוק ההון.

ניתן לקחת דוגמאות מאלף כיוונים נוספים. יכול להיות שהמנכ”ל כבר מתאם שיחות לשוק ההון לקראת הדוח הקרוב או כנס לשוק ההון, אולי המנכ”ל הפסיק לקנות מניות אך הפעם ייתכן שזה מעיד דווקא על עסקה גדולה שבדרך. רמזים ברשתות חברתיות על אופטימיות וגיוסי עובדים או דווקא על צמצומים ופיטורים.

דוגמה מעשית

ניקח את מניף שמדווחת מחר. מועד הפרסום מוקדם של מניף מוקדם יחסית לשאר החברות מה שמעיד אולי על ‘התלהבות’ לפרסם אך אם נשווה לדוחות קודמים רואים שזה מועד רגיל עבורם. כלומר אם כבר מדובר ברמז קל שאין משהו חריג בדוח (לצורך העניין ייתכן שאם היו הרבה נפילות ההנהלה הייתה ממתינה לרגע האחרון לדיונים עם רואי החשבון ולהסתיר את הדוח יחד עם מבול הדוחות בשוק). בוובינר לאחר הדוח השנתי המנכ”ל מאור דואק שנוטה להיות שמרן אמר לא פחות מ-3 פעמים שהוא “אופטימי לגבי השנה הקרובה” כמו גם ש”יש לנו יסוד להניח שנראה תוצאות טובות גם בהמשך”. מכיוון שהוובינר נערך לקראת סוף הרבעון זה בהחלט נראה כמו סימן חיובי. ראינו גם הגדלת מסגרות מהבנקים ביום חמישי האחרון וראיון שאני רואה כחיובי של המנכ”ל בדה-מרקר שניה לפני הדוח.

כשמתחשבים במגמת השיפור הקיימת בדוחות האחרונים (נתון שזמין לכולם) לכל הפחות נראה לי שהמגמה תימשך ושנראה ברבעון 1 רווח נקי סביב 28-30 מ’ שיהיה שיפור של כ-100% מהרבעון המקביל. מכיוון שמניף מספיק מעניינת אני מניח שיהיו על כך כתבות שנוטות להשוות לרבעון המקביל שנה שעברה (נפוץ אצל כתבים שכן רבעון מקביל זה נתון מאוד נגיש בדוחות לעומת רבעון קודם שדורש התעסקות) אני מניח שהכותרות יהיו חיוביות. יחד עם הדוח הטוב אני מניח שנראה גם תגובה חיובית מהשוק מהשוק שכן מכפיל הרווח על בסיס רבעון 1 יהיה נמוך מאוד (סביב 4.5) כך שלא נראה שהשוק כבר מצפה לדוח טוב.

ייתכן מאוד שאני קורא את הרמזים לא נכון ושהמנכ”ל פשוט קם במצב רוח טוב ביום של הוובינר בדיוק כמו שייתכן שחבר שלכם שמגרד באוזן כל פעם שיש לו יד טובה במקרה נעקץ על ידי יתוש באותו בוקר. יכול להיות גם שבאמת נפלנו על מנכ”ל שהוא ‘שחקן פוקר מקצועי’ שמנסה לגרום לנו לחשוב שהמצב שונה ממה שהוא. בכל זאת אני משוכנע שיש בסימנים האלה, אמנם רק בממוצע ובדרך כלל, ערך מסוים ובעיקר אם לומדים להכיר את השחקנים היטב.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll to Top